Ahad, 16 Jun 2019

Matrikulasi? Okay atau tak? KMNS? Part 1


first of all, date hari ni 16 June 2019, Ira update ni sebab mereput nak tunggu UPU open Fasa 2 untuk degree HUGE LOL. Btw Ira pun student matriks to be exact dekat Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS) Sesi 2018/2019. More likely kat post ni Ira try my best nak explain about matriculation days sepanjang dekat KMNS and lagi-lagi pada yang nak sambung ke course Account.

credit to the owner http://happyhanashi.blogspot.com

First of all kalau you guys nak tahu, waktu Ira mohon matriks kan ada 3 choices, 1 2 3 Ira tak letak pun KMNS ni. Reason sebab nak try berjauhan dengan family, tak nak depends kat parents je BUT IDK HOW LA BOLEH JUGA DAPAT SINI dah la rumah 25 minit je dari situ hadhdsofjdkfj.

But bukan tak bersyukur after tu syukur juga la dekat dengan rumah hahaha. Ingat lagi daftar Sesi 2018/2019 time 24 May 2019, patutnya 23 but ada juga open untuk student luar Negeri Sembilan so Ira join diorang semua. 

Amaze tahu tak waktu sesi Ira orientasi dia 1 hari je. Sekejap sangat. Nak cerita panjang lagi karang tak cukup so let's jump to what is matriculation is about okay?

Matrikulasi ni pendek cakap and what commonly jumpa is jalan singkat ke degree. Why? Cause Matrikulasi ni ada 2 program which is Program 1 Tahun (PST) dan Program 2 Tahun (PDT). Nama je 1 tahun but dia actually 10 bulan lebih je and same goes with PDT, double kan je. And PDT ni khas untuk student science je. Tak silap siapa yang dapat PDT ni sebab Addmath D or fail. But jangan nak down sangat you guys pandai also. Yang dapat matriks ni mostly pandai-pandai fuh.

PST ni khas untuk Science and Account students. Science akan pecah lagi 3 module (banyak betul pecahan you guys student Science ni ergh) which is Module 1 (Bio Phy Chem Math), Module 2 (Phy CHem Math Scomp) and Module 3 (Bio Chem Math Scomp). SCOMP TU Sains Komputer ye anak anak OMG! Nak terang lagi details susah sikit la sebab Ira Account students so yang tu boleh try google and baca ex students KMNS lain pun okay. Oh btw account pula ada Ekonomi, Pengurusan Perniagaan, Account and Math. Yes Account and Math je in English lain-lain tu semua Malay (but the thing is belajar in English personally bagi Ira is much better idk why Eko and Niaga still in Malay hello KPM please notice this hahaha).

So now nak senang cakap la, siapa yang dapat Account and PDT Ira ucapkan tahniah lah sebab kita akan lebih banyak masa terluang berbanding student PST Science. HAHAHA no hard feeling but jadi PST Science ni busy sikit la dari yang lagi 2 tu but still masa riadah tu ada je. Spesificly kalau dekat KMNS ni semua student akan sentiasa busy study but kalau pandai bahagi masa semua still ada masa nak main soccer, takraw or selaga activity kat situ. Tak payah nak dengar sangat orang cakap OH MATRIKS NI SUSAH TAKDA MASA YE LA SEKEJAP, hello kerat jari yang nak nampak jenis yang melekat dengan buku je (except roomate Cina Ira hahaha). Kami matriks student ada life juga bukan dengan buku je 24/7


Okay ni pic time 1st class untuk Sem 1 dekat KMNS. KMNS ada Taman Bulat (Ira je panggil macam tu sebab tak pernah tau apa nama dia HAHAHAHAHHA). KMNS ni Instagramable guys banyak tempat cantik boleh nak ambil pic.

Okay since cakap pasal ambil pic ni, banyak soalan ni Ira dapat dari junior Ira "Boleh bawa phone ke?" Idk how to react sebab dulu memang Ira dah research awal-awal dah Matriks boleh bawa okay. Bawa la segala jenis barang gadget etc korang but tu atas tanggungjawab sendiri la hilang memang tak dapat nak tolong. But suprisingly idk la why KMNS ni tak ramai betul eh pencuri hahaha, even kalau phone tertinggal kat mana-mana jarang la orang nak ambil so KMNS ni safe eh (tak tahu la tu masa sesi Ira je tak ramai pencuri LOL)

Cakap pasal kelas, Matrik ni tak macam sekolah menengah ye guys, it's like mixed up U and SMK sebab study and pakaian semua macam U (kena pakai baju kurung for girls) but peraturan MASHA ALLAH mengalahkan SMK (still tak puas hati hahahaha). Paling Ira suka is sini tak ada perhimpunan okay hahaha. Kita akan dibahagikan siap2 lepas pendaftaran Praktikum kita. Kat sini tak panggil kelas ye tapi praktikum. And kita akan ada Kuliah, campur dengan praktikum lain. Cara nak tahu dia macam ni. Contohnya, Ira praktikum A4P2, kuliah Ira nanti adalah A4, means nanti bila kuliah je akan campur semua praktikum lain like A4P1, A4P3, A4P4 and A4P5. GITUUUUUUU

 
missing a few A4P2 members here don't worry next post okay?

yeah pic tu masa our really 1st meet as practicum mate. How time flies so fast huh? Yeah average members (KMNS only Matrik lain idk) akan paling ramai 25 orang something like that for science and Account 20. Macam A4P2 2018/2019 ada 17 orang sahaja.

Pada yang Science nak tahu macam mana nak pilih Module? Okay kalau dekat KMNS, pihak KMNS akan tetapkan sendiri module awak semua BUT IF tak boleh go, you can switch it. Macam if you dapat Module 2 but actually you nak Module 1, akan ada masa pihak KMNS bagi untuk awak tukar ke Module 1 tu. Around 3 weeks macam tu lebih kurang. And student science pun boleh switch to Account also okay!

GUYS please notice this! If korang Science stream student time SMK, korang boleh apply Account course terus dekat Matriks! Same like my case, Ira dulu Science masuk matriks terus tukar Account, Ira tak apply pon Science at first place. And please if you guys tak ada basic account kat SMK pun still boleh apply. MACAM IRA LAGI HAHAHA. Yeap betul Ira masuk Account with zero knowledge about this thing haha sebab Ira dah serik nak study science (and I make a really good choice so guys please choose wisely for your future)

OKAY I'LL CONTINUE IN NEXT POST XD.

2 ulasan: